Claudicatio intermittens, “etalagebenen” of Fontaine 2 zijn benamingen voor arterieel vaatlijden. Bepaalde bloedvaten hebben dan een vernauwing. Bij inspanning komen bepaalde lichaamsdelen of spieren zuurstof tekort. Meestal merken mensen dat bij het lopen. Er ontstaat pijn of kramp bij het lopen zodat het looptempo of de loopafstand ernstig beperkt wordt.

 

Claudicatio intermittens looptraining

Een aantal jaren geleden heeft vaatchirurg dr. J. Teijink het Claudicationet opgericht. Een landelijk netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten in looptraining. Deze therapeuten geven gesuperviseerde looptraining waardoor de patiënt een beter looppatroon ontwikkeld, verder kan lopen en meestal met een hoger tempo. Om tot dit netwerk toe te treden moet de fysiotherapeut een opleiding volgen en zijn kennis steeds weer onderhouden, de selectie van Claudicationet is erg streng.

In onze praktijk is René Beusen de specialist op dit gebied en lid van het Claudicationet.

De looptraining bestaat uit het testen en trainen op de loopband. De patiënt moet door de pijn heen lopen om zodoende collaterale vaten te ontwikkelen die de aanvoer van zuurstof naar de beenspieren weer gaan doorgeven. Naast de behandelingen in de praktijk wordt er van de patiënt verwacht om ook veel zelfstandig te wandelen. Hoewel het zeker in het begin een pijnlijke en daardoor veeleisende therapie is, is het resultaat vrijwel altijd goed. Mensen zijn na behandeling in staat om mooier en verder te wandelen. Gesuperviseerde looptraining is in vergelijking met dotteren of stents minder risicovol en zeker zo succesvol qua resultaat.

Deze looptraining wordt door de vaatchirurg verwezen en valt onder de chronische behandelcodes.  De eerste 20 behandelingen worden vergoed door het aanvullende verzekeringspakket, indien aanwezig, en daarna worden alle behandelingen vergoed door de basisverzekering.

Heeft u vragen over de claudicatio intermittens looptraining, neem dan gerust contact op met René Beusen. Of bel met onze praktijk voor een intake.

 

Onze praktijk in Waalre

Fysiotherapeutisch Centrum Beusen-Foudraine is gevestigd in Aalst-Waalre vlakbij de High Tech Campus Eindhoven. Onze patiënten voor claudicatio intermittens looptraining komen uit de omliggende gemeentes zoals Eindhoven, Valkenswaard en Aalst of Waalre. De praktijk beschikt over 5 grote behandelkamers, 2 fitnesszalen, een beweegtuin én een verwarmd oefenzwembad, dat is uniek in deze regio. Nieuwsgierig? Neem even een kijkje bij foto’s.