De definitie van oedeem is: een abnormale ophoping van weefselvocht. Oedeem ofwel lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Dit laatste, ophoping van vocht in de ledematen, komt vaker voor dan het eerste. Onze behandelend oedeemfysiotherapeut is Karien van Bommel.

 

Hoe ontstaan oedeem klachten?

Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan vooral in de huid. Er bevinden zich lymfknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken is of afgesloten door het verkeer ontstaan er files op de wegen er naar toe. Het lymfvocht wat door ons hele lichaam circuleert, stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren. Daarbij is druk in de weefsels van ons lichaam een belangrijk gegeven.

 

Pijnklachten

Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, het veroorzaakt vaak pijn en er kunnen ontstekingen ontstaan. De meeste mensen hebben wel eens een zwelling, bijvoorbeeld na het stoten van de knie. Er komt dan meestal een blauwe plek, wat een kapot bloedvat aanduidt. Daarbij komen er allerlei stoffen vrij waardoor er een zwelling ontstaat op basis van vocht. Ook dit is een vorm van oedeem. Daar de omstandigheden van vochtafvoer hierbij meestal goed zijn, verdwijnt dit na een paar dagen. Maar wanneer er een groter trauma plaats heeft gevonden, zoals een operatie, dan zijn er lymfknopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door de therapie.

 

Behandeling oedeemtherapie en lymfedrainage

De therapie bestaat uit manuele lymfdrainage, wat een soort massage is die het vocht afvoerende systeem bevordert. Door het hele lichaam zitten die lymfvaten en wanneer er een paar kapot zijn, zorgt de therapie ervoor dat het vocht omgeleid wordt. Net zoals het verkeer. Voor beide geldt weer, geduld is een schone zaak. Het duurt dus even eer er een blijvend resultaat is. Eén behandeling kan al wel een verschil maken en omdat te behouden wordt er meestal compressietherapie gegeven, denk aan zwachtelen. De omvang van ledematen wordt gemeten voor de behandeling (soms ook erna) en wanneer alles stabiel is eindigt de therapie uiteindelijk in het aanmeten van een elastische kous.

Voor vragen omtrent de behandeling oedeemtherapie, neemt u gerust contact op met Karien van Bommel. Of bel met onze praktijk voor een intake.

 

Onze praktijk in Waalre

Kwaliteit, aandacht en betrokkenheid staat bij ons voorop! Fysiotherapeutisch Centrum Beusen-Foudraine is gevestigd in Aalst-Waalre vlakbij de High Tech Campus Eindhoven. Patiënten voor oedeemtherapie komen uit de omliggende gemeentes zoals Eindhoven, Valkenswaard en Aalst of Waalre. De praktijk beschikt over 5 ruime behandelkamers, 2 fitnesszalen, een beweegtuin én een verwarmd oefenzwembad, dat is uniek in deze regio. Nieuwsgierig? Neem even een kijkje bij foto’s.