Oncologische Fysiotherapie

Behandelend fysiotherapeut: Monique Baten-Winters en Karien van Bommel

Fysiotherapie voor kankerpatiënten

Oncologische fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen daarvoor. Het werkgebied van de fysiotherapie is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor de oncologische fysiotherapie. Die behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Men kan dan denken aan lichamelijke problemen zoals de gevolgen van operaties, schade aan het bewegingsapparaat en hart en longen door bestraling en chemotherapie en lymfoedeem.
Maar er zijn ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidproces.

Oncologie fysiotherapie in het kort:

Wanneer kan fysiotherapie helpen bij kanker?

– revalidatie na diagnose
– revalidatie tijdens primaire behandeling (chirurgie, chemotherapie, bestraling, hormoontherapie)
– revalidatie na de primaire behandeling: curatief en palliatief
– terminale zorg

Wat doet  de oncologie fysiotherapeut?

Iedere fase kent zijn eigen aanpak en behandeling, die door de oncologisch fysiotherapeut wordt ingezet. Zij is een gespecialiseerde fysiotherapeut met kennis, vaardigheden en competenties, die nodig zijn bij de vaak complexe problematiek van deze oncologie patiënten. Naast de behandeling van patiënten kan zij ook een coachende en adviserende rol hebben voor collega-fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners. Daarin werkt zij samen en adviseert en coacht zij artsen, hulpverleners en thuiszorg hierin.

 

Heeft u vragen over de behandeling na een totale knie prothese, neem dan gerust contact op met Karien van Bommel of Monique Baten-Winters. Of bel met onze praktijk voor een intake.

 

Onze praktijk in Waalre

Kwaliteit, aandacht en betrokkenheid staat bij onze praktijk voorop! Fysiotherapeutisch Centrum Beusen-Foudraine is gevestigd in Aalst-Waalre vlakbij de High Tech Campus Eindhoven. Patiënten voor een oncologische revalidatie komen bij ons terecht uit o.a. de gemeentes Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard en Aalst en Waalre. Onze praktijk beschikt over 5 ruime behandelkamers, 2 fitnesszalen, een beweegtuin én een verwarmd oefenzwembad, dat is uniek in deze regio. Nieuwsgierig? Neem even een kijkje bij foto’s.